Ortodonti

Ortodonti
nedir?


Ortodonti diş hekimliğinin pek çok uzmanlık dalından biridir.


Ortodonti kelimesi Yunanca ORTOS (Düzgün) ve DONTOS (dişler) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Düzgün dişler anlamına gelir. Ortodonti; dişlerde bulunan çapraşık ve ayrıklıkların, mevcut konum bozukluklarının düzeltilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Ortodontik tedaviler sadece dişlerin sıralanmalarını düzeltmek değil aynı zamanda alt ve üst çene'nin birbiri ile uyumlu ve doğru bir şekilde kapanmasını sağlamak ve ayrıca dişler ile komşu yumuşak dokuları (dil, yanak, dudak) birbiri ile uyumlu hale getirmektir.

Ortodonti hem dişlerdeki bozukluklar hem de çene ve yüz yapılarındaki bozuklukların tedavisi ile ilgilenen Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Ortodontik tedaviler çene ve yüz yapılarının fonksiyonu ve estetiğini düzeltmenin yanı sıra çene eklemi ile ilgili problemlerin de çözümü ile ilgilenmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular


Ortodonti ve tedaviler hakkında merak edilen sıkça sorulan sorular.
1Ortodonti tedavisi kimlere yapılır?
İlk ortodontik muayene ortodontist 6-7 yaşlarında yapılır. Daha sonraki kontroller diş hekiminiz tarafından yapılır. 10 ile 12 yaş arasında hekiminizin ön görmesi halinde tekrar ortodontist konsültasyonu istenebilir. Fakat erişken yaşlara rağmen zorunlu olan durumlarda protetik tedaviye yardımcı olması nedeniyle veya güzel görünüşü pekiştirme amaçlı ortodontik tedavi yapılabilir.
2Ortodontide ideal yaş sınırı var mıdır?
Genellikle dişlerdeki bozulumların tedavisi için amaç süt dişlerinin değişiminin tamamlanmaktadır. Köpek dişlerinin değişim zamanı 10 ila 12 yaş civarıdır. Yalnız bir kısım çeneleri ilgilendiren problemlerde ve bazı alışkanlıkların bırakılmasında erken tedavi büyük bir önem taşımaktadır. O sebeple fissür koruyucuların uygulanmış olduğu 6-7 yaş arasında diş hekiminizden bir ortodontist konsültasyonu istemelidir.
3Ortodonti hangi yaşta yapılır?
Ortodonti için ideal tedavi yaşı, büyüme-gelişmenin devam ettiği yaşlar olan 8-14 arasıdır. Bununla birlikte her yaşta uygulanabilecek tedavi seçenekleri mevcuttur. Ortognatik cerrahi tedavi ise 18 yaşından sonra yapılır. Çocuklarda iskeletsel ve fonksiyonel bozukluk varsa, tedavi için beklenmemelidir. Bunun kararı tamamen bozukluğun şiddetine bağlıdır ve tedavi kararını sadece ortodonti uzmanı vermelidir.
4Ortodontik sorunlar neden kaynaklanır?
Diş bozuklukları; Kalıtımsal sebeplerden veya diş çürükleri, erken diş çekimleri, kötü alışkanlıklar (parmak emme vb.) vb… gibi sorunlardan kaynaklanır.
5Erişkin, yetişkin kişi ortodontik tedavi görebilir mi?
Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Her yaşa göre uygulanabilen tedavi yöntemleri ve tedavi hedefleri vardır. Erişkin hastalarda genellikle porselen braketler ve lingual teknik kullanılır. Uygun durumlarda diş telleri yerine takıp çıkartılabilir şeffaf plaklarla ile tedavi yapılabilir.
6Diş telleri takılırken ağrı olur mu?
Diş telleri takılırken ağrılı ya da anestezi gerektiren bir işlem yapılmamaktadır. Diş telleri dişlerin üzerine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Diş telleri, tedavinin ilk bir kaç günü damaklara ve diş etlerine rahatsızlık verebilir ve hafif ağrıya sebep olabilir. İlk bir kaç günlük alışma devresinden sonra diş telleri hemen hemen hissedilmez duruma gelir.
7Ortodontik tedavide hangi sıklıkla randevulara gidilir?
Tedavi sırasında rutin kontrol aralığı 4-6 hafta arasındadır. Braket kırılması, batma vb. durumlarda daha sık aralıklarla randevu gerekebilir.
8Ortodontik tedavi yapılmazsa neler olabilir?
Diş çapraşıklıkları ve iskeletsel düzensizlikler, estetik sorunların yanında, çiğneme sorunları, çene eklemi ağrıları ve kilitlenmeler, konuşma problemleri, diş çürükleri ve dişeti iltihaplarına sebep olabilir. Ortodontik tedavi sonunda tüm bu problemlere yönelik önlemler alınır.